Veilige opslag fietsbatterijen

Hoe kan u fietsbatterijen veilig opslaan

Elektrische fietsen zijn vandaag de dag zeer populair. Maar aan zo’n fiets zijn wel enkele risico’s verbonden, als u er niet veilig mee omgaat. Zo zijn lithium-ion batterijen nogal onbetrouwbaar en redelijk explosief volgens expert Rob Overdijkink. De kans is er dat ze ooit zullen ontploffen, maar je bent nooit zeker wanneer. Hoe kan je een veilige opslag van fietsbatterijen nu garanderen?

Grote schade

In het verleden is door zo’n exploderende fietsbatterij al meerdere keren grote schade ontstaan. Panden brandden af, voorraden moesten vervangen worden en er was schade van miljoenen euro’s. Gelukkig zijn deze fietsbatterijen de laatste jaren veiliger geworden. Maar dat neemt niet weg dat een veilige opslag van fietsbatterijen noodzakelijk is om grote schade te vermijden.

Accucontainer met automatisch blussysteem

Overdijdink adviseert om elektrische fietsen in voorraad niet verder dan 30% op te laden. Zo ben je zekerder over de veiligheid en bovendien veroudert de batterij amper. Een opslagcontainer voor batterijen is zeker ook aan te raden om de accu’s van de af te leveren fietsen in te bewaren. Deze container bevat dan in het beste geval een automatisch blussysteem, dat voorzien is van temperatuur- en/ of rooksensoren. Op die manier wordt warmte- of rookontwikkeling altijd gedetecteerd, ook al is niemand aanwezig in de winkel.

Tips veilige opslag fietsbatterijen

  • Houd toezicht tijdens (en 1 uur na) het opladen van de fietsbatterij.
  • Zorg voor een vrije ruimte rondom de op te laden fietsbatterij.
  • Fietsbatterij gevallen? Controleer preventief!
  • Blus niet met klassieke blusmiddelen.
  • Afdekken en blussen van de accu kan met zand, nooit met water!
  • Bij voorkeur blussen met droge aerosol, best in een afgesloten ruimte.

 

Indien u nog op zoek bent naar een veilige opslag voor uw fietsbatterijen, kan u zeker bij ons terecht. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer info.